Lockdown december 2020

We gaan nog even door in deze rare tijd. Een lastige tijd voor ouders en kinderen. Weer thuis zitten, Weer thuisonderwijs, weer een paar weken langer. Lastig hoor les via een scherm. Je vriendjes niet zien. Mama en papa die ook thuis werken en misschien wel wat kribbiger zijn dan anders. Het is een hele omschakeling voor iedereen.

Kinderen zijn flexibeler dan je denkt wordt vaak gezegd. En ja dat is ook zo, maar ook nemen kinderen veel emoties over van hun ouders. En krijgen kinderen meer mee dan je denkt. Frustraties, angst, boosheid, verdriet.

Alleen uiten kinderen dat vaak anders. Hun gedrag gaat veranderen. Ze worden bozer, drukker of juist rustiger. Ze trekken zich terug of vragen juist veel meer om aandacht. Ziet je deze gedragsveranderingen bij jou kind?

En vlak ook de jongeren niet uit. Weet je nog toen jij jong was? Wat je toen deed? Je ging naar school. Sprak af met vrienden. Ging misschien wel stappen of naar een feestje. Voor de jongeren is dat op dit moment niet aan de orde. Nee ook zij moeten thuis blijven. Krijgen online les. Ze zien hun klasgenoten online. Dan mis je toch een stukje persoonlijke verbinding.

En ja misschien spreken ze nog wel eens af met een vriend of vriendin, maar dat is toch wel heel anders dan met een groep. Bij jongeren geldt ook dat ze zich niet altijd uiten. Ook zij laten het vaak zien aan hun gedrag. Meer gamen, meer online, zich terug trekken, opstandig gedrag, de ‘puber uithangen.’

Als ouder is dat ook niet makkelijk. Je wilt alle ballen in de lucht houden, je (thuis)werk, de leerkracht zijn, het huishouden en ja het moet ook nog gezellig zijn.

Ik heb zelf 2 tieners thuis en kan je zeggen dat het hier ook niet altijd gaat zoals ik zou willen, maar praat er over. Samen met je partner, je kinderen. En zoek eventueel hulp.

Wil je eens praten over je kind, de thuissituatie op dit moment? Zoek je een luisterend oor? Of wil je begeleiding in de vorm van coaching of extra ondersteuning op schoolgebied (basisonderwijs) neem even contact met mij op kunnen we samen kijken wat ik voor je kan doen